Retete deserturi


Desert cu frisca si castane
Iti trebuie:
450 g piure de castane
6 linguri cu unt
150 ml cafea concentrata
2 lingurite zahar vanilat
200 ml frisca
Pregatesti asa:
Amestecati piureul de castane cu cafeaua, adaugati untul inmuiat si zaharul vanilat.
Amestecati bine pana obtineti o pasta compacta si neteda.
Turnati compozitia in 4 cupe si puneti-le la frigider pentru cel putin 2 ore.
Serviti crema de castane ornata cu frisca.
Pofta buna!
Desert cu ciocolata si banane
Iti trebuie:
3 banane
2 felii de ananas
2 pere
sucul de la o portocala
300 ml lapte
60 g cacao
60 g zahar
60 g unt
60 g nuci zdrobite mare
2 linguri cu faina
1 paharel mic de rom
Pregatesti asa:
Taiati in bucati 2 banane curatate, ananasul si para curatata de coaja, apoi maruntiti-le cu un blender pentru a obtine un piure fin.
In timpul maruntirii adaugati sucul de portocala si romul.
Repartizati amestecul in 4 castroane de sticla.
Curatati banana ramasa si taiati-o in rondele.
Repartizati rondelele in castroane, lipite de peretii castronului si scufundate putin in amestecul de fructe.
Puneti castroanele in frigider.
Amestecati intr-o cratita cacaoa, zaharul, faina, untul topit si laptele cald, adaugat treptat.
Cand amestecul este omogen, puneti-l la bain-marie, la fiert.
Amestecati mereu pentru a nu se forma cocoloase.
Cand crema se ingroasa, luati vasul de pe foc si lasati la rece.
Repartizati aceasta crema in fiecare castron cu amestec de fructe, deasupra presarati nuci zdrobite si eventual, cubulete de mar.
Tineti cupele la frigider pana in momentul servirii.
Pofta buna!
Spuma de ciocolata
Iti trebuie:
120 g unt
200 g ciocolata amaruie
2 oua
2 galbenusuri
175 g zahar pudra
50 g faina
Pentru sos iti trebuie:
200 g sos de capsune
100 g zahar
2 pliculete zahar vanilat
Pregatesti asa:
Pune un vas cu apa pe foc.
Asaza deasupra lui o craticioara in care topesti untul impreuna cu ciocolata.
Daca ouale si galbenusurile au ajuns la temperatura camerei, bate-le impreuna.
Amesteca usor ciocolata topita cu ouale si cele 175 g de zahar pudra.
Cerne 40 g de faina si incorporeaza in compozitia finala.
Unge cu putin unt formele de copt si pudreaza-le cu zaharul ramas.
Toarna compozitia pana la jumatatea formelor pregatite mai sus si coace in cuptorul incalzit pentru 10 minute.
Scoate din forme si serveste cu inghetata si sos de capsune.
Pofta buna!
Desert cu ciocolata neagra si frisca
Iti trebuie:
1 pachet de unt
250 g ciocolata neagra
10 linguri zahar brun
12 linguri faina
2 oua
1 fioala mica de esenta de vanilie
70 g migdale macinate
3 linguri de cafea
400 g frisca lichida
5 linguri zahar pudra
fructe de sezon
Pregatesti asa:
Pune ciocolata la topit in cafea.
Separat, freaca ouale cu zaharul brun si untul.
Incorporeaza ciocolata, migdalele, faina, praful de copt si vanilia lichida.
Modeleaza discuri si coace-le intr-o tava tapetata.
Coace la foc iute, 8-10 minute.
Lasa-le sa se racoreasca, abia apoi scoate-le.
Bate frisca, iar cand s-a legat, adauga zaharul pudra.
Monteaza turnuletele, alternand biscuitii cu straturi de frisca si capsune proaspete.
Pentru decor, pune zaharul la caramelizat.
Cand incepe sa se topeasca, toarna sucul de lamaie si amesteca.
Cu o spatula, ia din caramelul format si deseneaza pe fiecare turnulet orice model iti doresti.
Pofta buna!
Gogosi umplute cu jeleu de prune
Pentru aluat iti trebuie:
200 g faina
1 lingurita praf de copt
3 oua
20 g zahar
250 ml lapte
unt pentru forme
Pentru jeleul de prune iti trebuie:
300 g prune
100 g zahar
scortisoara
3 foi gelatina
300 ml frisca
Pregatesti asa:
Amesteci faina cu praful de copt, cu ouale, zaharul si atat lapte cat sa nu iasa un aluat prea moale.
Ungi cu unt 12 forme de budinca (din metal) sau forme de briose.
Imparti aluatul in formele unse, apoi le dai la cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute.
Cureti prunele de samburi si le fierbi cu putin zahar si scortisoara.
Cand sunt fierte le pasezi.
Gelatina o pregatesti conform instructiunilor de pe plic.
Crema de prune o pui pe foc, adaugi gelatina si amesteci bine pana ce aceasta se dizolva complet. Bati frisca si o amesteci cu crema de prune, apoi o lasi deoparte 10-15 minute.
Tai gogosile (dupa ce s-au racit) in doua si le umpli cu crema de prune, apoi le acoperi cu capacelul si le ornezi cu frisca (inainte sa le servesti).
Pofta buna!
Tiramisu clasic
Iti trebuie:
400 g piscoturi de sampanie
300 g crema mascarpone
4 oua
4 linguri zahar
3 cescute cafea concentrata
2 linguri cu varf cacao
Pregatesti asa:
Mai intai freci spuma galbenusurile cu zaharul.
Adaugi crema de branza mascarpone si omogenizezi bine amestecul.
Bati spuma tare albusurile cu un praf de sare, incorporezi galbenusurile combinate cu branza, amestecand usor cu o lingura pana se omogenizeaza.
Asezi pe fundul unui vas termorezistent piscoturi inmuiate in cafea, fara a lasa spatiu intre ele.
Doar le introduci in cafea si le scoti imediat, pentru ca se inmoaie foarte repede.
Torni jumatate din compozitia de branza, asezi alt strat de piscoturi inmuiate in cafea si la final intinzi restul de crema.
Pudrezi cu cacao si lasi la frigider pana a doua zi, pentru a se intari crema bine.
Pofta buna!
Desert cu crema de frisca si zmeura
Iti trebuie:
300 g zmeura
5 foi de gelatina
2 esente de vanilie
200 ml lapte
200 g iaurt de capra ( iaurt gras )
75 g zahar
2 lamai verzi
300 ml frisca
Pregatesti asa:
Speli zmeura si o lasi sa se scurga.
Inmoi gelatina 10 minute in 200 ml de apa rece.
Amesteci laptele cu iaurtul, adaugi 50 g de zahar, zeama de lime si esenta de vanilie.
Scurgi apa din gelatina (lasi doar o lingura) si o incalzesti la foc mic, amestecand continuu, fara sa fiarba.
Dupa ce s-a dizolvat gelatina, o torni in amestecul de lapte.
Bati frisca si, cand s-a intarit, incorporezi laptele cu gelatina, amestecand usor.
Torni compozitia in forme speciale (pahare, castronele) pe care le-ai udat cu apa in prealabil, alternand cu straturi de zmeura.
Pui desertul la frigider pentru minimum trei ore.
Acest desert se poate prepara cu orice alte fructe preferate de familia dumneavoastra.
Pofta buna!
Lapte cu orez si stafide
Iti trebuie:
300 g orez cu bob rot und
123 g stafide
50 ml rom
150 g unt
100 g zahar
4 oua
50 g alune
50 g miez de nuca
1 l lapte
1 varf cutit de sare
1 lingurita coaja de lamaie rasa
1 baton de scortisoara
Pregatesti asa:
Torni laptele intr-o oala, pui sarea, doua linguri de unt, coaja rasa de lamaie, batonul de scortisoara si-l pui pe foc.
Speli bine orezul, il scurgi si cand laptele da in fiert, il adaugi in lapte.
Fierbi, la foc mic, pana cand orezul este fiert, scoti batonul de scortisoara si lasi sa se raceasca.
Inmoi stafidele in rom si bati 50 g de unt cu zaharul si galbenusurile.
Adaugi amestecul preparat in orezul rece.
Adaugi fisticul si miezul de nuca taiate bucati si stafidele scurse de rom.
La final, incorporezi albusurile batute spuma tare.
Ungi si tapetezi o forma termorezistenta, torni amestecul de orez si pui deasupra untul ramas taiat bucatele.
O introduci in cuptorul preincalzit pentru 30 de minute.
O lasi sa se raceasca in forma, o rastorni pe un platou si decorezi dupa preferinte.
Pofta buna!
Parfe cu frisca si zmeura
Iti trebuie:
150 g zahar
3 galbenusuri
150 ml lapte
1 plic zahar vani lat
1 pahar de coacaze
1 pahar de zmeura
500 g frisca
Pregatesti asa:
Freci galbenusurile cu zaharul si cu zaharul vanilat, adaugi treptat laptele si pui totul la fiert in bain-marie, batand cu telul incontinuu, pana se ingroasa.
Apoi lasi la racit.
Incorporezi, dupa ce s-a racit, frisca si fructele zdrobite si torni totul intr-o tava de cozonac tapetata cu folie transparenta.
Dai apoi la congelator cam 3 ore pana ingheata.
Pofta buna!
Prajitura Negresa
Ingrediente
Blat: 6 galbenusuri, 250 gr margarina, 30 gr cacao, 200 ml lapte, 1 praf de copt stins in otet, 150 gr zahar, faina , vanilie, 1 praf de sare. Bezea: 6 albusuri, 150 gr zahar.
Mod de preparare
Intr-un vas omogenizam margarina alfiata ( topita putin) cu zaharul, se adauga galbenusurile, praful de copt stins, sare, vanilie si amestecam . Se adauga cacao, faina, si amestecam pana obtinem o compozitie ca de chec. Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incalzit. Se coace la foc potrivit. Separat se bat albusurile cu zahar pentru bezea. Cand blatul s-a copt se adauga compozitia de bezea si se introduce in cuptor. Se lasa la foc mic pana se intareste bezeaua. Cand este gata se lasa sa se raceasca. Se portioneaza dupa preferinta.
Tort diplomat cu stafide
Ingrediente
Blat: piscoturi Crema: 5 oua, 15 gr gelatina, 700 gr frisca, 200 ml lapte, 150 gr zahar, 50 gr stafide, rom. Sirop: 100 gr zahar, 150 gr apa, rom, vanilie. Decor:frisca, frunze de ciocolata.
Mod de preparare
Intr-o cratita punem, gelatina inmuiata in lapte rece, zaharul, ouale si punem pe Baine-Marie, amestecam din cand in cand. Cand s-a ingrosat o luam si o lasam la racit. Intr-o forma , sau cratita punem o folie, in siropul rece trecem piscoturile rapid si captusim forma. Stafidele tinin rom si zahar minim 1 ora . Se bate frisca spuma . Cand crema este aproape rece se adauga stafidele aromate in rom si amestecam putin. Se adauga apoi frisca si se amesteca usor. Se toarna aceasta compozitie in forma cu piscoturi. Se pune la rece si se lasa minim 4 ore, este gata cand crema este bine inchegata. Se bate frisca pentru decor, si cu ajutorul ciocolatei formam frunze dupa preferinta. Se decoreaza cu frisca batuta si frunze de ciocolata.
Chec cu nuca si cacao
Ingrediente
250 gr unt , 4 oua, 250 gr zahar, 300 gr faina, 1 plic praf de copt, zahar vanilat, un praf sare, nuca, 30 gr cacao, 75 ml lapte.
Mod de preparare
Untul topit se omogenizeaza cu zahar, zaharul vanilat si praful de sare, se amesteca bine. Se adauga pe rand cele 4 oua intregi si se mixeaza continuu. Faina se amesteca cu praful de copt , apoi se adauga peste oua, alternand cu 50 ml lapte. Aluatul se imparte in doua , laptele ramas se adauga intr-una din jumatati si cele doua linguri de cacao. Intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina, se pune cate-o lingura din aluat galben , nuca maruntita, o lingura aluat cacao (totul se face pe centrul tavii). La sfarsit se presara nuca deasupra. Se introduce in cuptorul incalzit si se lasa la foc mic pana se coace. Este gata dupa minim 50 minute de copt.
Chec cu nuca si cacao
Prajitura Padurea Neagra
Ingrediente
Blat: 5 oua, 30 gr cacao, 120 gr faina, 1 praf de copt, 120 gr zahar. Crema: 3 oua, 10 gr gelatina, 500 gr frisca vegetala, 200 ml smanatana, 200 ml lapte, 150 gr zahar, vanilie. Umplutura: Decor: jeleu, visine
Mod de preparare
Blatul se realizeza astfel: albusurile se bat spuma cu zahar, separat intr-un bol mixam galbenusurile , sare. Cand albusurile sunt gata se amesteca usor cu compozitia formata din galbenusuri, sare, cacao. Se adauga treptat faina amestecata cu praful de copt si cacao. Compozitia obtinuta se pune intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se lasa la copt in cuptorul incalzit. Se lasa la copt, pana la proba prin apasare sa isi revina la forma initiala. Cand s-a racit se taie in doua foi. Crema diplomat: intr-un vas punem gelatina inmuiata in lapte rece, zaharul, ouale, omogenizam bine. Vasul se pune pe Baine-Marie si amestecam din cand in cand . Cand s-a ingrosat o luam si o lasam la racit. Se bate frisca 300 ml , smantana 100 ml, si vanilie. Cand crema este aproape rece se adauga frisca si amestecam usor pana se incorporeaza . Visinele pot fi folosite si inghetate, se tin minim o ora cu 40 gr zahar.Blatul se taie in doua parti, prima parte se pune pe o tava intinsa, se adauga visinele, un start de crema diplomat apoi a doua foaie, ultimul start find de crema. Se intinde uniform cu ajutorul unei spatule si se introduce la rece pentru 3 ore. Cand este gata se decoreaza cu jeleu rosu si visine in functie de preferinta.
Rulada cu crema de ciocolata si visine
Ingrediente
Foaie de rulada: 3oua, 70 gr zahar, 70 gr faina,20 gr cacao, o lingurita praf de copt, un praf de sare. Crema: 1 ou, 70 gr ciocolata menaj, 80 ml lapte, 80 gr zahar, 100 gr margarina sau unt, rom. Dulceata de visine Decor: nuca de cocos
Mod de preparare
Foia de rulada: se separa ouale, albusurile se pun intr-un bol, galbenusurile intr-un castron. Se mixeaza , iar treptat se adauga zaharul. Cand albusurile s-au omogenizat bine si zaharul s-a dizolvat se adauga galbenusurile mixate in prealabil. Se adauga faina amestecata cu cacao, praf de copt si praful de sare. Se amesteca usor pana se incoproreaza. Compozitia se pune pe o hartie de copt de dimensiunea unei tavi , se intinde usor,se introduce in coptorul incalzit si se lasa la copt. Cand foaia de rulada s-a copt se scoate din cuptor si se pudreaza cu faina. Se intoarce cu fata pe un blat de lemn, se umezeste cu un burete umed hartia de copt si o desprindem usor. Dupa desprindere se pune pe hartia cu care s-a copt. Separat crema : intr-un vas din inox se pun : ouale, zaharul, ciocolata menaj, laptele, se amesteca bine si se pun pe foc sa fiarba. Se amesteca mereu pana obtinem o compozitie ingrosata. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Intr-un bol se pune margarina sau untul la temperatura camerei, si o cantitate mica de compozitie, se omogenizeaza. Se mixeaza pana se incorporeaza toata compozitia. La sfarsit se adauga rom. Spatiul de umplere al foii de rulada se imparte in trei parti ca si in poza, prima parte crema, o parte dulceata de visine, a treia parte crema. Se ruleaza si se introduce la rece pentru cca 30 min. Dupa racire se unge cu un strat foarte subtire de crema si se decoreaza pe toata suprafata cu nuca de cocos. Se portioneaza cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte.
Prajitura Arlechin
Ingrediente
Pentru aluat: 1 kg faina, 200 gr zahar farin, 70 gr unt, 50 gr margarina, 120 ml ulei, 4 galbenusuri, 100 ml lapte, 5 gr bicarbonat de sodiu stins in otet, vanilie, sare. Pentru umplutura: marmelada Pentru glazura: 3 galbenusuri, 150 gr zahar, nuci.
Mod de preparare
Untul si margarina se spumeaza cu zaharul farin, se adauga treptat galbenusurile de ou, uleiul si se continua baterea pana ce compozitia capata consistenta unei creme. Se adauga laptele , sarea, bicarbonatul dizolvat in otet, vanilia si se framanta cu faina. Aluatul se lasa cca 30 min la rece. Aluatul se intinde cu faina , in 3 foi subtiri, care se aseaza in tava si se coc la temperatura moderata. Foile coapte si racite , se umplu cu marmelada intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Separat, galbenusurile de ou se bat spuma cu zahar. Compozitia de galbenus acopera ultima foaie de aluat, se decoreaza cu nuci. Prajitura se aseaza in tava , se introduce in cuptor si se coace o ora la temperatura de max 50 grade C. Dupa cocere se lasa sa se raceasca si se portioneaza.
Prajitura cu nuca
Ingrediente
6 oua, 150 gr zahar, 120 gr faina, 100 gr nuca, 30 gr cicolata rasa, 1 praf de copt, 20 ml apa. Decor: ciocolata rasa
Mod de preparare
Ouale se separa. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si se continua mixarea pana se topeste zaharul. Galbenusurile se mixeaza separat intr-un bol cu 20 ml apa pana devine o compozitie omogena. Albusurile se adauga peste galbenusuri , se adauga nuca, ciocolata rasa, praful de copt amestecat cu faina si se amesteca usor pana se incorporeza totul. Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie si se coace la foc moderat. Cand este gata se lasa sa se raceasca si se decoreaza cu ciocolata rasa. Se portioneaza dupa preferinta.
Rulada cu capsuni
Ingrediente
Foaie de rulada: 3 oua, 45 gr zahar, 50 gr faina, un praf de sare, 1 plic de zahar vanilat. Crema:500 gr frisca, 300 gr capsuni, 150 gr zahar, 2 oua, 100 ml lapte. Decor: capsuni
Mod de preparare
Pregatim foaia de rulada: Se separa ouale, albusurile se bat spuma cu zaharul, galbenusurile se mixeaza cu sare, si zahar vanilat. Albusurile se pun peste galbenusuri, se adauga faina si se incorporeaza usor. Se pune compozitia pe o hartie de copt cat dimensiunea unei tavi, si se introduce in cuptorul incalzit. Se lasa la copt pana capata o tenta aurie. Se pudreaza cu faina si se lasa la rece. Cand s-a racit se desprinde usor de pe hartie. Capsunile spalate se taie felii si se tin intr-un bol cu zahar vanilat. Crema: Intr-un vas se pun ouale, zaharul, laptele, se mixeaza bine si se pune pe Baine-Marie. Se lasa pana obtinem o consistenta cremoasa. Se ia apoi de pe Baine Marie si se lasa la rece. Cand s-a racit compozitia se bate frisca. Crema obtinuta se mixeaza cu frisca batuta treptat. Formam rulada: Pe foaia de rulada se adauga trei sferturi din crema obtinuta, se adauga din loc in loc dupa preferinta felii de capsuni si se ruleaza folosindu-ne de hartia pe care s-a copt foaia de rulada. Se introduce la rece pentru minim 30 minute, apoi se decoreaza dupa preferinta.
Rulada cu banane si ciocolata
Ingrediente
Foaie de rulada: 3 oua, 45 gr zahar, 50 gr faina, un praf de sare, cacao, 1 plic de zahar vanilat. Crema: 3 banane, 100 gr unt, 50 gr zahar. Decor: ciocolata , crema de banane.
Mod de preparare
Pregatim foaia de rulada: Se separa ouale, albusurile se bat spuma cu zaharul, galbenusurile se mixeaza cu sare, si zahar vanilat. Albusurile se pun peste galbenusuri, se adauga faina si se incorporeaza usor. In bolul in care am batut galbenusurile se adauga cateva linguri de compozitie si se adauga cacao. Se pune compozitia pe o hartie de copt cat dimensiunea unei tavi, se intinde, iar cu ajutorul unui pos adaugam si compoztia cu cacao de forma unor linii, si se introduce in cuptorul incalzit. Se lasa la copt pana capata o tenta aurie. Se pudreaza cu faina si se lasa la rece. Cand s-a racit se desprinde usor de pe hartie. Crema se obtine din unt spumat cu zahar cca 10-15 minute, se adauga bucati de banane si se omogenizeaza pana se obtine crema. Foaia se unge cu crema, se ruleaza si se introduce la rece. Dupa racire se unge cu un strat subtire de crema, se introduce din nou la rece si se toarna ciocolata cuvertura. Se lasa sa se raceasca , se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama incalzita apoi se decoreaza cu aveline din crema.
Napolitane cu nuca si caramel
Ingrediente:
4 foi de napolitana, Crema: 250 gr nuca, 100 gr zahar, 4 galbenusuri, 250 gr unt sau margarina, vanilie.
Caramel: 200gr zahar
Mod de preparare
Nuca se striveste cu merdeneaua, untul se topeste intr-un castron pe Bain Marie apoi se adauga zaharul si urmeaza galbenusele. Se amesteca totul si se lasa pana se ingroasa.Cand compozitia se ingroasa se adauga nuca. Separat topim zaharul (200 gr) intr-o cratita si turnam peste crema si amestecam rapid.Crema fierbinte se adauga pe o foaie de napolitana apoi peste punem repede ce-a de-a doua foaie de napolitana si continuam pana la a patra foaie si se preseaza. Deasupra de pune o tava cu greutate, astfel incat sa obtinem o napolitana umpluta uniform. Se lasa la rece pentru a putea fi portionata. Se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu o lama bine ascutita.
Cornulete cu marmelada si nuca
Ingrediente
1 kg faina de patiserie, 500 gr margarina, 100 ml apa minerala, 2 plicuri praf de copt, 15 ml otet, sare, 150 gr zahar pudra, 500 gr marmelada de struguri, 200 gr nuca, rom, 2 plicuri zahar vanilat, zahar pudra pentru pudrare.
Mod de preparare
Aluatul : intr-un castron punem margarina sa se topeasca de jumatate, se adauga zaharul, praful de copt stins in otet, sare, si amestecam usor cateva minute, se adauga apa minerala apoi faina.Se framanta bine pana se incorporeaza toata faina. aluatul obtinut se lasa pentru 1 ora la rece. Umplutura: miezul de nuca pentru a fi si mai gustos se introduce intr-o tava la cuptor, se lasa pana se usuca bine, si incepe coaja sa se desprinda, se lasa la rece . Cand s-a racit se sfarama cu merdeneaua, se adauga peste marmelada de struguri, mai adaugam vanilia , romul, si amestecam usor. Aluatul dupa ce a stat o ora la rece se imparte in parti egele si se inind foi, se adauga umplutura , se ruleaza, se portioneaza si se pun in tava tapetata cu hartie de copt. Se introduce tava in cuptorul incalzit si se lasa la copt pana cuprind o culoare aurie. Se lasa apoi la rece si se tavalesc printr-un bol cu zahar pudra. Sunt un deliciu.
Pasca traditionala
Ingrediente
Aluat: 1000 kg faina, 30 gr de drojdie proaspata, 250 gr zahar, coaja rasa de lamaie, 5 galbenusuri, 200 ml lapte caldut, rom, vanilie, 150 gr unt. Umplutura: 300 gr branza de vaci proaspata, 3 oua, 125 gr zahar, 100 gr stafide, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, un praf de sare.
Mod de preparare
Compozitia de pasca se obtine exact ca la cozonac. Forma in care coacem pasca se tapeteaza cu hartie de copt. Coca se imparte in doua parti, o parte sub forma de foaie se pune in forma de copt, iar a doua se impleteste in functie de preferinta. Din partea a doua de coca se pot realiza si frunzulite, flori cu care decoram pasca. Seasupra se unge cu galbenus si se lasa la crescut. Separat intr-un bol formam umplutura din branza, oua, zahar, stafide, vanile, coaja de lamaie rasa si un praf de sare. Amestecam usor pana devine o pasta omogena. Cand pasca a crescut se adauga umplutura si se introduce in cuptorul incalzit. Se lasa sa se coaca la foc potrivit. Cand este coapta asa cum ne dorim se lasa la rece.
Tort din biscuiti
Ingrediente
Blat: biscuiti cu unt
Crema: 3 oua, 1 litru de lapte, 200 gr zahar, 80 gr faina, rom, 50 gr cacao, 1 pachet de margarina.
Decor: nuca macinata
Mod de preparare
Crema se obtine foarte simplu, punem intr-un bol zaharul, cacao, faina, spargem ouale amestecam usor, adaugam laptele si omogenizam bine. Se pune totul intr-o cratita la fiert, in acest timp se amesteca continuu pana se ingroasa. Cand este gata se lasa ceva timp la rece. Intr-un bol se pune la omogenizat margarina care a fost tinuta la temperatura camerei se adauga crema usor ,usor pana se incorporeaza toata, se adauga rom dupa gust si se amesteca usor. Pregatim o tava pentru a forma tortul, se lipesc biscuitii cu crema unul langa altul, se mai opreste crema pentru imbracat tortul. Se formeaza tortul, se imbraca in crema si se presara nuca pe ambele parti. Se lasa la rece pana a doua zi. Se poate portiona dupa preferinta.
Tort la metru
Ingrediente
1 chec alb, 1 chec cu cacao, 300 gr crema de ciocolata, ciocolata cuvertura, zahar farin.
Mod de preparare
Checurile se taie felii potrivite. Pe o tava incepem sa construim tortul, o felie de chec alb o lipim cu o felie de chec cu cacao si construim pana terminam feliile de chec. Dupa ce am lipit feliile intre ele cu crema, ungem tortul format cu restul de crema. Il introducem la rece pentru 10 minute. In acst timp punem la topit pe Baine Marie ciocolata cuvertura, daca este nevoie adaugam 10 ml ulei si amestecam. Scoatem tortul de la rece si turnam ciocolata topita peste tort. Se poate decora cu ajutorul unui cornet in care am pus ciocolata topita. Se introduce din nou la rece pentru 20 minute. Cand este gata se pudreaza cu zahar farin dupa preferinta si se portioneaza cu un cutit cu lama subtire si taiem pe diagonala, astfel incat sa avem o felie de tort in doua culori.
Chec cu afine
Ingrediente
4 oua, 20 ml ulei, 100 gr zahar, 140 gr faina, 2 plicuri zahar vanilat, 1 praf de copt, 1 praf de sare, 100 gr afine.
Mod de preparare
Ouale se bat separat, albusurile spuma impreuna cu zaharul, galbenusurile cu uleiul. Peste galbenusuri adaugam albiusurile batute spuma, faina amestecata cu praful de copt, un praf de sare, faina si se amesteca usor. Compozitia se pune intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt doar la baza. Deasupra se presara afinele si zaharul vanilat.Se introduce la copt in cuptorul incalzit si se coace la foc potrivit. Cand este gata se scoate din tava usor si se lasa la racit.
Prajitura cu mure si zmeura

Ingrediente
Blat: 3 oua, 100 gr zahar, 130 gr faina, 15 ml apa, 1/2 plic praf de copt, 1 praf de sare. Crema:3 oua, 100 gr zahar, 100 ml lapte, 10 gr gelatina. Decor:mure, zmeura, jeleu, frisca.
Mod de preparare
Prepararea blatului: dupa separarea oualelor, batem albusurile cu 10 ml apa calda, adaugam zaharul treptat si se bate bine astfel incat daca intoarcem bolul, albusul sa nu cada. Se mixeaza si galbenusurile cu 5 ml apa calda, se adauga peste albusuri. Faina se amesteca cu praful de copt si sarea si se amesteca cu albusurile si galbenusurile. Se amesteca usor , compozitia obtinuta se pune la copt intr-o tava unsa si tapetata cu hartie de copt. Se introduce in cuptorul incalzit si se lasa pana se coace. Dupa coacere se lasa sa se raceasca. Crema: Intr-o cratita punem, gelatina inmuiata in lapte rece, zaharul, ouale si punem pe Baine-Marie, amestecam din cand in cand. Cand s-a ingrosat o luam si o lasam la racit. In forma in care am copt blatul punem folie si apoi prima foaie de blat. Se bate frisca. Cand crema este aproape rece se adauga frisca si se amesteca usor. Se toarna aceasta compozitie in forma cu foia de blat, peste crema se adauga si a doua foaie. Se pune la rece si se lasa minim 3 ore, este gata cand crema este bine inchegata. Cand este gata se pune prajitura pe o tava dreptunghiulara pentru decor. Se unge cu frisca batuta , se decoreaza cu mure, zmeura si jeleu, iar pe margine se decoreaza cu frisca batuta.
Prajitura cu branza si stafide
Ingrediente:
Blat:5 oua, 150 gr zahar, 1 praf de copt, 200 gr faina.
Umplutura:300 gr branza proaspata, 100 gr zahar, 3 oua, vanilie, lamaie rasa, stafide
Bezea: 2 albusuri, zahar
Mod de preparare:
Blatul se realizeaza dupa metoda generala, este un pandispan. Umplutura se realizeaza astfel: se amesteca branza proaspata cu ouale, stafide, lamaie rasa si zahar, vanilie si se amesteca pana se omogenizeaza. Blatul se coace in proportie de 90% apoi adaugam deasupra umplutura de branza si se introduce din nou la cuptor. Dupa 10 minute adaugam compozitia de bezea, se mai lasa pana ce devine aurie. Se lasa apoi la racit si se taie cu un cutit ascutit si umed.
Budinca de clatite cu visine
Ingrediente: 10 foi de clatita, crema de vanilie, dulceata de visine, unt
Mod de preparare:
O tava din Yena se unge cu unt, se adauga un strat de 1 cm de crema de vanilie. Separat fiecare foaie de clatita o ungem cu crema de vanilie si adagam o lingura de dulceata de visine, mai mult fructe, siropul il pastram. Se ruleaza si se pune clatita umpluta peste crema de vanilie. In acest fel se procedeaza cu restul de foi. Dupa ce le-am adaugat una cate una le acoperim cu un strat de crema de vanilie, iar deasupra adaugam sirop din dulceata. Introducem la cuptor pentru 20 min la foc potrivit.
Prajitura cu Fanta
Ingrediente
Blat: 5 oua, 100 gr zahar, 1 praf de copt, 120 gr faina, un praf de sare, Crema: 2 plicuri de budinca vanilie, 50 gr zahar, 750 ml fanta, Decor: ciocolata alba
Mod de preparare
Prepararea blatului: dupa separarea oualelor, batem albusurile cu 40 ml apa calda, adaugam zaharul treptat si se bate bine astfel incat daca intoarcem bolul, albusul sa nu cada. Se mixeaza si galbenusurile cu 10 ml apa calda, se adauga peste albusuri. Faina se amesteca cu praful de copt si sarea si se amesteca cu albusurile si galbenusurile. Se amesteca usor , compozitia obtinuta se pune la copt intr-o tava unsa si tapetata cu hartie de copt. Se introduce in cuptorul incalzit si se lasa pana se coace. Dupa coacere se lasa sa se raceasca. Dupa racire se taie in 2 foi. Separat realizam crema: punem 500 ml de fanta intr-o cratita la fiert, separat dizolvam praful de budinca cu restul de fanta (250 ml), zaharul. Cand fanta a inceput sa fiarba adaugam budinca cu zaharul dizolvate. Se amesteca bine pana se ingroasa. Se pune o foaie de blat pe o tava se toarna crema cu fanta, se pune a doua foaie, se introduce la rece pentru cateva minute. Separat pe Baine-Marie se topeste ciocolata alba, se pune topita peste prajitura. Cand portionam prajitura trebuie sa taiem cu un cutit cald, care il introducem dupa fiecare taiere in apa fierbinte. Se taie dupa preferinta.
Prajitura cu capsuni
Ingrediente
Blat: 6 oua, 120 gr zahar, 120 gr faina, 1 praf de copt, 10 ml ulei,1 praf de sare. Crema: 300 gr frisca vegetala, 300 gr capsuni, 100 gr zahar, 2 ml rom, 100 ml lapte, vanilie. Decor: capsuni si frisca
Mod de preparare
Blatul se obtine dupa metoda generala a blaturilor. Dupa coacere si racire acesta se taie in 2 foi. Capsunile se taie in feliute si se lasa 30 min presarate cu zahar şi rom. Sucul obtinut se foloseste la insiroparea celor doua foi de blat. Frisca vegetala se amesteca cu lapte si se omogenizeaza, la sfarsit se adauga vanilia. Se amesteca apoi cu capsunile si se umple blatul insiropt. Se adauga un strat subtire de frisca deasupra si capsuni. Se portioneaza dupa preferinta.
Tort cu fructe
Ingrediente
Blat: 6 oua, 150 gr zahar, 160 gr faina, 1 praf de copt, otet, sare. Crema: 1 praf de budinca, 20 gr zahar, 250 ml lapte, 300 gr frisca, vanilie. Sirop: de fructe Decor: Kiwi, capsuni, banane, jeleu., 200 gr frisca vegetala.
Mod de preparare
Blatul se realizeaza dupa metoda generala. Se imparte in trei foi, se insiropeaza si se umplu cu crema de vanilie care se realizeaza astfel: Se pune la fiert laptele si cand da in clocot se pune budinca dizolvata in putina apa rece, zaharul si se amesteca bine pana se ingroasa. Se lasa la racit si se amesteca bine apoi cu frisca batuta. Pe ultimul strat , de deasupra se pune mai putina crema. Se aseaza fructele dupa preferinta. Se toarna jeleu si se introduce la rece pt 10 min. se decoreaza apoi cu frisca batuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu